Paras valinta!

Lastenvaunut ja rattaat – Usein kysyttyä – Osto-opas

Olemme koonneet vinkkejä ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin  lastenvaunujen ja rattaiden hankintaa  suunnitteleville. Tälle sivulle on koottu tietoa ”usein kysyttyjen” – kysymysten pohjalta. Löydät mm. selityksiä vaunumaailman eri termeille sekä vastauksia yleisimpiin lastenvaunuja hankittaessa vastaan tuleviin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Oletko harkinnut ostavasi lastenvaunut ja rattaat netistä? Ohessa linkkejä ja vinkkejä myös nettiostajille.

Lisää tietoa lastenvaunuista ja rattaista

Lastenvaunut ja rattaat netistä – usein kysyttyä

 1. Jotain kysyttävää?Termit:  yhdistelmävaunut, juoksurattaat, matkarattaat, buggyt, travel-system, teleskooppiaisa, seisomalauta, heittoaisa/kääntöaisa, ilmakennorenkaat, ilmakumirenkaat, kantokassi
 2. Mitä lisävarusteiden hankkimista kannattaa harkita vaunuja ostettaessa?
 3. Tarvitaanko lapselle useammat kuin yhdet rattaat?
 4. Säilyttävätkö vaunut arvonsa?
 5. Miten voin säästää rahaa vaunujen hankinnassa?
 6. Saanko lastenvaunut edullisemmin netistä?
 7. Mitä tulee huomioida käytettyjä lastenvaunuja hankkiessa?
 8. Lastenvaunut ja rattaat ulkomailta – mahdollista vai mahdotonta?

Mitä tarkoitetaan yhdistelmävaunuilla, juoksurattailla, travel-systeemillä, buggylla, matkarattailla?

Yhdistelmävaunut

Yhdistelmvaunut ovat suosituin vaunutyyppi. Vauvaiän jälkeen yhdistelmävaunut voidaan muuttaa rattaiksi, jossa taaperoikäinen voi matkustaa niin kauan kun rattaille on käyttöä ja lapsi kokonsa puolesta niihin mahtuu.

Lisää yhdistelmävaunuista täällä.

Juoksurattaat

Juoksurattaat ovat yleensä kolmipyöräiset isorenkaiset lastenvaunut tai rattaat.  Erittäin hyvin kääntyvän eturenkaansa johdosta rattaat ovat ketterät ja kääntyvät pienessä tilassa. Taka-akseli on kuitenkin hieman tavallisia rattaita leveämpi. Juoksurattaat sopivat perheeseen, jossa äiti tai isä haluaa jatkaa juoksuharrastustansa niin että perheen pienin on mukana.  Juoksurattaita hankittaessa tulee kiinnittää huomiota rattaiden ergonomiaan ja siihen että ne  todella sopivat mittasuhteiltaan juoksijalle. Yleensä rattaissa on lisäksi vielä käsijarru. Perheisiin, jossa on iso koira ei tulisi koskaan suositella kolmipyöräisiä rattaita, koska ne eivät ole yhtä tukevat kuin nelipyöräiset.

Lisää juoksurattaista täällä.

Matkarattaat eli buggyt

Matkarattaat ovat kevyitä ja pieneen tilaan mahtuvia rattaita. Nimensä mukaisesti matkarattaat ovat ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi matkalla. Onko kyseessä sitten matka ulkomaille vai läheiseen ostariin on käyttäjän päätettävissä.  Matkarattaisiin on myös mahdollista useasti kiinnittää auton turvakaukalo vauvaa varten. Myynnissä on myös erillisiä adaptereita erimerkkisille turvakaukaloille. Pääsääntöisesti matkarattaissa on pienehköt renkaat ja ne sopivat useasti vasta istumaan oppineille lapsille.  Hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mm. istumaosan säätömahdollisuuksiin. Saako selkänojan laskettua niin alas että taapero pystyy kunnolla nukkumaan reissussa päiväunet? Suojaako kuomu auringolta myös silloin kun selkänoja on alempana?

Lisää matkarattaista täällä.

Travel-system

Travel-system, Click&Drive, click´n move, Shop&Go, Shop-and-Drive-System monta nimeä, taikasanoja helpolle vauva-arjelle? Travel-systemillä tarkoitetaan mahdollisuutta yhdistää vauvan turvakaukalo helposti rattaisiin tai rattaiden runkoon. Kätevä systeemi. Nukkuvaa vauvaa ei tarvitse siirtää turvakaukalosta pois lyhyttä ostosreissua varten. Kevyt ratasrunko mahdollistaa parhaassa tapauksessa erilaisten osien yhteensopivuuden. Parhaassa vaihtoehdossa ratasrunkoosi sopivat autokaukalon lisäksi, pienen vauvan kova nukkumakoppa, sekä taaperolle sopiva ratasosa.

Teleskooppiaisa 

Työntöaisan teleskooppiominaisuuudella pystyt säätelemään lastenvaunujen työntöaisaa kullekkin rattaiden työntäjälle ergonomisemmaksi.

Seisomalauta

Erillinen pyörillä varustettu lauta, joka kiinnitetään rattaan runkoon työntöaisan alle, jotta sisaruslapsi  joka ei jaksa kävellä voi seistä sen päällä.

Heittoaisa/kääntöaisa

Heittoaisalla tai kääntöaisalla tarkoitetaan rattaiden työntöaisan ominaisuutta. Heittoaisan voi vaikka kesken matkanteon lasta häiritsemättä vaihtaa vaunun toiselta puolelta toiselle niin että lastenvaunujen työntösuunta muuttuu. Tutkimusten mukaan lapsen kehitykselle on erityisen tärkeää nähdä mahdollisimman pitkään äidin, isän tai muun luotettavan henkilön kasvot joka rattaita työntää. On kuitenkin tilanteita, jossa tarjoamalla enemmän virikkeitä lapselle kärryissä istuu pitempään hymyilevä ja tyytyväinen lapsi. Vesisateella voi myös olla mukavampaa,jos lapsi voi istua rattaissa selkä menosuuntaan päin.

Ilmakennorenkaat

Ovat kevyet ilmakennoista rakentuvat renkaat, jotka eivät vaadi pumppaamista eivätkä näin ollen myöskään voi puhjeta.

Ilmakumirenkaat

Ilmakumirenkaat ovat joustavat ja pehmeät. Niitä tulee kuitenkin pumpata ja aina on rengasrikon vaara olemassa.

Kantokassi

Kantokasseja on olemassa sekä kovia että pehmeitä. Kovasta kantokassista käytetään enemminkin nimeä kova vaunukoppa. Kova vaunukoppa on raskaampi ja yleensä sitä käytetään kiinteämpänä rattaiden osana. Pehmeää kantokassia on helpompi siirrellä ja nukkuva lapsi voidaan hyvinkin nostaa jatkamaan uniansa pehmeässä kantokassissa sisälle. Pehmeän kantokassin pystyy yleensä muuttamaan jälkikäteen rattaissa käytettäväksi lämpöpussiksi.

Mitä lisävarusteiden hankkimista kannattaa harkita vaunuja ostettaessa?

Lisävarusteiden tarve riippuu paljolti vaunujen käyttötarkoituksesta. Hyvä hankkia- listalla voisi mainita ainakin sadesuojan ja jos perheessä on toinen pieni sisarus niin seisomalauta kiinnitettäväksi rattaisiin helpottaa elämää arjessa.

Muita tarjola olevia lisävarusteita ovat mm.

 • Hoitolaukku tai verkkokassi (20-200 €)
 • Lämpöpussi (29-399 €)
 • Pyöräsuojat (9-16 €)
 • Päivänvarjo tai aurinkosuoja (10-70€)
 • Mukiteline(13-40 €)
 • Hyttysverkko (5-60 €)
 • Sadesuoja ( 18-65 €)
 • Pumppu (1.50-15 €)
 • Seisomalauta sisarukselle (39-96 €)

Hinnat arvioita. (Lähde:Helsingin Sanomien artikkeli 2013)

Lisävarusteita löydät Löytönurkastamme.

Tarvitaanko lapselle useammat kuin yhdet rattaat?

Ostaessasi yhdistelmävaunut sinulla on mahdollisuus selvitä yhdellä hankinnalla. Yhdistelmävaunut muuttuvat vauva-ajan jälkeen rattaiksi, joita voit käyttää aina taaperoikään saakka. Yhdistelmävaunujen käyttöikä on helposti 3-4 vuotta. Ratastarpeessa tulee kuitenkin lähteä liikkeelle perheen omasta henkilökohtaisesta käyttötarpeesta. Mikään lastenvaunumalli ei voi toimia kaikissa käyttötarpeissa täydellisesti.  Yhdistelmävaunut eivät aina mahdu kaikkiin autoihin ja tästä syystä voikin olla järkevää hankkia yhdistelmävaunut pihalla nukkumista ja kävelylenkkejä varten ja ostaa rinnalle autoon sopiva kevyt travelsystemrunko, johon saat kiinnitettyä ostoksille lähtiessäsi suoraan vauvan turvakaukalon. Myöhemmässä vaiheessa näitä kevyitä lisärattaita voi hyvin käyttää matkarattaina.

Säilyttävätkö vaunut arvonsa?

Tunnettujen merkkien vaunut säilyttävät paremmin arvonsa kuin tuntemattomien. Kysehän on pääsääntöisesti vain kysynnästä ja mielikuvista mitä kyseisten merkkien ympärille on osattu rakentaa. Toki joukosta löytyy kuitenkin oikeastikkin laadukkaita lastenvaunuja, jotka kestävät enenmmän käyttöä kuin toiset. On oleellista kuitenkin muistaa, että pääsääntöisesti sinä itse vaikutat siihen kuinka hyvin lastenrattaat kestävät. Ohessa muutama hyvä vinkki miten toimia, jotta saat jälleenmyyntiarvon säilytettyä.

Valitse klassinen malli ja väri

Valitessasi klassisen tyylikkään mallin on todennäköisempää, että löydät helpommin vaunuillesi uuden omistajan myöhemmin. Värivalikoimissa pysyvästi suosiossa ovat olleet jo monen vuoden ajan mustat, harmaat ja tumman siniset  vaunut. Myös beigen värisille vaunuille on kysyntää, mutta niitä on vaikeampi pitää puhtaina omassa käytössä ja näyttävätkin siitä syystä parin vuoden käytön jälkeen helposti nuhjuisille.

Huolehdi vaunujen kunnosta

Vaunujen kunto määrää loppuen lopulta jälleenmyyntihinnan ennemmin kuin valittu merkki. Hyvin hoidetuista vaunuista saat aina varmasti enemmän rahaa kuin huonosti hoidetuista. Kiinnitä tästä syystä huomiota siihen miten säilytät vaunujasi. Ehkäise kosteus-, home- ja ruostumisongelmat säilyttämällä vaunut lämpimässä ja kuivassa paikassa. Puhdista vaunut aina käytön jälkeen. Muista pestä myös kankaiset osat niiden likaantuessa. Sadeilmalla sadesuojan käyttäminen on erityisen tärkeää. Jos kuitenkin rattaat pääsevät kastumaan, kuivata ne kunnolla. Älä säilytä lastenvaunuja auringonpaisteessa.

 • Säilytä kuivassa ja lämpimässä, suojassa auringolta
 • Käytä sadesuojaa tarvittaessa
 • Puhdista vaunut tarvittaessa
 • Rasvaa pyörien keskiöt
 • Tarkista kunto säännöllisesti

Hanki vaunut pitkällä takuuajalla

Hankkiessasi vaunut pitkällä takuuajalla, sinun on huomattavasti helpompi jälleenmyydä ne. Parhaassa tapauksessa takuuta on vielä jäljellä. Ostajankin on mukava ostaa rattaat, kun tietää että mahdollisia ongelmia ja vikoja on voitu korjauttaa viime päiviin saakka oikealla vaunukorjaajalla takuussa. Nykyään on myös mahdollista saada rattaille huoltokirja.

Miten voin säästää rahaa vaunujen hankinnassa?

Vaunujen hankintaan kannattaa varata aikaa. Usein voi olla järkevää käydä paikallisessa lastentarvikeliikkeessä kokeilemassa erilaisia vaunuja. Jos kuitenkin haluat säästää rahaa kannattaa ehdottomasti tutustuamyös lastentarvikenettikauppojen tarjontaan. Netissä tarjolla on paljon enemmän eri vaunuja ja kilpailu on paljon avoimempaa. Ostamalla edellisvuoden vaunumallin juuri ennen uuden vaunumallin tuloa säästät varmasti myös kymppejä jollet jopa satasia. Kiinnitä huomiota siihen että eri merkeillä mallistot vaihtuvat eriaikaan vuodesta. Vielä edullisimmin saatat löytää rattaat netistä.

Saanko lastenvaunut edullisemmin netistä?

Vastaus on kyllä. Toki tavallisissa kaupoissa voi olla myös hyviä tarjouksia, mutta pääsääntöisesti löydät kyllä lastenvaunut halvemmalla netistä. Olemme keränneet sinulle listauksen eri lastenvaunumerkkejä myyvistä luotettavista nettikaupoista. Kannattaa tutustua ja tarkistaa mahdolliset alennukset. Yleensä toimitus on suuremmissa tilauksissa ilmainen. Takuu toimii netistä ostamassa tuotteessa täysin samoin kuin tavallisesta kaupasta hankkimassasi tuotteessa.

Mitä tulee huomioida käytettyjä lastenvaunuja hankkiessa?

Käytetyt vaunut ovat aina käytetyt. Ostamalla tunnetusti kestävän merkin vaunut käytettynä on riski luonnollisesti pienempi. Tärkeintä ostosta tehtäessä lienee varmistaa, että rattaat eivät ole päässeet kostumaan ja sitä myötä homehtumaan. Kukaan ei varmasti haluaisi nukkuttaa lastansa homehtuneissa lastenrattaissa. Ihmiset käyttävät myös lastenvaunuja hyvin eri tavalla. Toiset nukuttavat lasta vain pihalla eivätkä näin ollen ns. kuluta kärryjä paljoakaan. Autoton aktiivisesti liikkuva perhe, jolla on koira puolestaan saa helposti kertymään lastenvaunuille lyhyessäkin ajassa paljon kilometrejä.  Kehottaisimme käyttämään tervettä järkeä ja hajuaistia käytettyjä vaunuja ostettaessa. Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa myös nettikauppojen ale nurkkaukset, sillä joskus uudet rattaat saattavat löytyä melkeinpä käytettyjen hinnalla.

Lastenvaunut ja rattaat ulkomailta – mahdollista vai mahdotonta?

Ehdottomasti mahdollista! Saat rattaasi hyvin todennäköiseti huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta.  Tutustu lastenvaate.fin blogi postaukseen aiheesta. Löydät linkit luotettaviin kauppoihin, jotka toimittavat kivuttomasti ja luotettavasti Suomeen.

Lastenvaunut ja rattaat ulkomailta edullisemmin?

Löydät lastenvaunut ja rattaat netistä edullisesti alla olevista luotettavista suomalaisista nettikaupoista

[wpsm_afflist show=”40″ cat=”303″ ]

9 Total Score
Oliko artikkelista sinulle hyötyä?

Klikkaa tähtiä alla ja perustele halutessasi vastauksesi sivun alareunassa olevaan kommenttikenttään. Kaikki lastenvaunuihin liittyvä keskustelu kommentointikentässä on tervetullutta :)! Onko sinulla kysymyksiä tai käyttökokemuksia eri lastenvaunuista tai ostoprosessista. Jaa mietteesi kanssamme.

User Rating: 4.33 (3 votes)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Lastenvaate.fi
Logo
Shopping cart